Amfibia Reptielenwinkel
blank
Binnen kijken via Google
Panorama
AMFIBIA
Tel : 0032 (3) 449 39 29
mail
Reptielenopvang
tijdens uw vakantie is mogelijk.
Vraag ernaar in de winkel.

SPECIALS
Groot aanbod tropische planten voor paludaria in onze serre.
Supergrote keuze gifkikkers!

In onze buitenafdeling:
Groot aanbod tropisch hout en diverse steensoorten.
 
 
© Amfibia 2007 
Gekko's

Gekko's

De Aziatische Huisgekko (ook: Egyptische muurgekko)

Hemidactylus frenatus

 
De aziatische huis- of muurgekko heeft meerdere populaire benamingen en is een kleine en snelle soort gekko's die zich zeer goed kan plat maken en dus overal tussen kruipt.
 
Bij vakanties in verre landen zijn het vaak deze diertjes die bij het inpakken overal tevoorschijn komen; tussen de was, autobekleding en in schoenen.
Huisgekko's trekken zich weinig aan van mensen en profiteren van het kunstmatige licht in de gecultiveerde wereld waar insecten op afkomen.
 
In veel landen worden hierdoor ze als bijzonder nuttig gezien, hoewel in de paartijd de gekko's harde geluiden kunnen maken. Vanwege dit geluid worden ze in de Aziatische landen waar ze voorkomen ook wel tjitjak genoemd.
Leefomgeving:
Deze tjik tjak leeft in grote delen van Zuidoost-Azië, zuidoostelijk Afrika, maar ook langs de Pacifische kust bij Mexico
 
Terrarium:
Het zijn leuke en makkelijke gekko's die 'hun weg wel vinden' als men de juiste omgeving biedt. Ook kan men rustig een groepje houden zonder dat de dieren elkaar afmaken.
Voor een groep van 4 dieren kan men het beste al een ruime bak nemen van (l*b*h) 50*40*50, waardoor er ook ruimte is voor een groepje andere dieren, zoals boomkikkers of anolissen.
Verder nog een aantal takken, wat stenen op de bodem, een driedaags ververst drinkbakje en het liefst wat opstaande stukken boomschors waar ze tussen schuilen.
Omdat het schemerdieren zijn, kan men de uren dat de lamp aanstaat, beter van 's ochtends vroeg tot in de middag beperken, zodat de dieren in de namiddag actief worden.
 
Het grootste probleem is dat er geen kiertje of naadje in het terrarium mag zitten, want dan zijn de dieren weg. De eerste paar nachten zullen ze enkel en alleen proberen te ontsnappen, wat wel meer hagedissen doen.
Omdat ze overal tussen kunnen kruipen, is het terugvinden van de dieren niet eenvoudig.
 
 
Omdat deze dieren 's nachts jagen, kan men ze het beste met een dagactieve soort houden, omdat ze zich overdag niet laten zien. Belangrijk zijn ook de volgende punten:
  • Deze dieren houden van vocht; het beste is gemalen boomsnippers of sphagnum (rendiermos) als bodembedekking zodat vocht wordt vastgehouden en er moet gesproeid of geneveld worden.
  • Ook warmte is belangrijk; overdag ongeveer 25 graden, en 's nachts niet lager dan 18 graden.
  • Er dienen vitaminen en kalk te worden toegediend door voedseldieren te bepoederen met een substraat.
De gekko's eten krekels, krulvliegen, wasmotlarven en meelwormen, maar deze laatste niet te veel omdat ze tot verstopping kunnen leiden. Moriowormen (reuzenmeelwormen) zijn uit den boze. Met name bij zwangere vrouwtjes is kalk onontbeerlijk; na een enkel legsel kan de gehele kalkvoorraad erdoorheen gejaagd worden, en wordt het uit de eigen botten onttrokken; een vrouwtje kan hier snel aan sterven.
Soms willen de dieren nog wel eens gemalen eierschalen opnemen, wat een snelle aanvulling is.
 
Aziatische huisgekko's zijn niet duur en leuk om de hobby mee te beginnen.
 
Openingsuren en openingsdagen van Amfibia:
Zondag, Maandag, Dinsdag, Woensdag, Vrijdag en Zaterdag
van 10 tot 18u
 Gesloten op donderdag
Amfibia - Duffelsesteenweg 229 (voor GPS : nr. 233) - B-2550 Kontich - Tel: 03 449 39 29 - info@amfibia.be