Amfibia Reptielenwinkel
blank
Binnen kijken via Google
Panorama
AMFIBIA
Tel : 0032 (3) 449 39 29
mail
Reptielenopvang
tijdens uw vakantie is mogelijk.
Vraag er tijdig naar!SPECIALS
Groot aanbod tropische planten voor paludaria in onze serre.
Supergrote keuze gifkikkers!

In onze buitenafdeling:
Groot aanbod tropisch hout en diverse steensoorten. 
© Amfibia 2018 
Dieren info > Hagedissen > Kameleons
Kameleons

De Kameleon

Chamaeleo Sp.

 
De kameleon  is een verticaal afgeplat dier met een lange grijpstaart.
Ze staan vooral bekend om hun mogelijkheid om van kleur te veranderen.
 
Kleurveranderingen hebben met verschillende factoren te maken: met hun stemming, als camouflage en bij interactie met soortgenoten en rivalen.
 
Ze zijn uitgerust met een hele lange tong die ongeveer even lang is als hun lichaam plus staart samen.
 
De kameleon is een echte acrobaat.
Hij heeft aan elke poot twee paar tegenover elkaar staande tenen, waarmee hij prima takken, koorden, lianen, en nog veel meer kan grijpen.
Het dier is veel actief, maar is niet te snel. Het wordt niet graag veel vastgegrepen.
 
Een kameleon kan bv. ook met één oog naar voor en één oog naar achter kijken!
 
De ogen kunnen ELK naar alle kanten kijken.
 
Op zijn minst een zeer interessant diertje!


Ka
meleons zijn goed te houden als je met enkele zaken rekening houd:

Huisvesting:   
Kameleons kunnen het best in een flexarium gehouden worden, dit is een gazen kooi.
Ze zitten heel graag in de open lucht.
Vermijdt wel tocht !Natuurlijk zijn er ook soorten kameleons die vochtig gehouden moeten worden (bv. dwergkameleons)
De dwergkameleon heeft minder hoge temperaturen nodig en je houd hem het beste in een aangepast glazen terrarium.
Deze terraria kunnen zonder meerprijs speciaal voor u op maat gemaakt worden.

Verlichting:   
UV- verlichting en voldoende vitaminen en calcium zijn zeer belangrijk voor kameleons.
Meestal wordt er boven het flexarium een lamp gehangen met een UV-spot.Voeding
:
   
Gevarieerde voeding van krekels, sprinkhanen, wasmotlarven... is zeer belangrijk.
Kameleons eten ook graag af en toe wat groen zoals de kalanchoë plant
Kameleons groeien zeer snel tot volwassen formaat (op ca. 1 jaar) en hebben daarom gevarieerde voeding nodig.
 


Enkele soorten kameleons :

Dwergbladkameleon

Rampholeon Spectrum

 Beschrijving

 
De Spectrum is van kop tot staart rond de 8 cm. Deze dwergkameleon (kleur bruin, zwart, grijs, die nog meer op een afgevallen blad lijkt als de Brevicaudatus vind je, net zoals de meeste dwergkameleonsoorten, in laag struikgewas en op de grond.
Het terrarium wordt bij voorkeur vrij dicht beplant met klein kunstblad en takjes en takken.


Grotere kaart weergeven
Leefgebied
Noord-Kameroen (Afrika) - beperkt gebied
Temperatuur Nacht 20°C tot overdag 32 °C
Vochtigheid 40 tot 75 % - Vochtige grond, niet nat.
Geslachtsonderscheid
De mannetjes hebben een verdikte staartbasis. Vrouwtjes zijn wat dikker.
Voortplanting
Mannetjes niet bij elkaar zetten.
Mannetjes hebben minimaal een territorium nodig van 1 m.
.......
De eitjes zijn klein (+/- 1 cm).
Afmetingen verblijf minimaal 50h x 50b x 40d - bij voorkeur wat groter bv. 100 x 40 x 40
UV 2 (geen continue zonneschijn. Deze kameleonsoort houdt zich vaak op tussen het gebladerte; een kleine hoeveelheid UVlicht is wel nodig)

Dwergkameleon

Rampholeon Brevicaudatus

 
Beschrijving
De Brevicaudatus is van kop tot staart pakweg 9 cm. Deze dwergkameleon, ook grond- of bladkameleon genoemd, vind je veel op de bodem of in laag struikgewas. Ze lijken wat op een dood blad en doen hiermee veel meer aan camouflage als een klassieke kameleon. Dit zorgt er ook voor dat ze beter beschermd zijn tegen belagers, die hen niet gemakkelijk kunnen vinden; ze kunnen zich zelfs 'voor dood' houden.
Leefgebied Oost-Afrika
Temperatuur 22 tot 30 °C (nacht - dag)
Vochtigheid 40 tot 75 % - Vochtige grond, niet nat.
Geslachtsonderscheid
Voortplanting Mannetjes niet bij elkaar. Mannetjes hebben minimaal een territorium nodig van 1 m.
Afmetingen verblijf minimaal 50h x 50b x 40d - voorkeur
UV 2
 


Panterkameleon

furcifer pardalis - chamaeleo pardalis


De panterkameleon is een hagedis van de vochtige en warme gebieden op Madagaskar en een aantal nabijgelegen kleine eilanden. De soort is sedert de jaren tachtig regelmatig ingevoerd en behoort tegenwoordig tot de meest in gevangenschap gehouden en nagekweekte kameleons.
Panterkameleons zijn actieve, weinig verdraagzame dieren en moeten in beperkte ruimten apart worden gehouden.
Enkel voor het kweken worden dieren samengebracht , voor een korte periode.

Temperatuur :
Nacht : 22°C
Dag : van 22°C tot 32°C
 
Verlichting : UV 5
Vochtigheid: 40 tot 85 %
 
Voorkomen : Madagaskar
Als de temperatuur hoog oploopt, openen kameleons de mond om zo gapend tot verdamping en dus afkoeling te komen.
 
Kameleons likken druppels van bladeren, maar kunnen ook uit een reservoir drinken.
 


Kweek :
Als u kameleons wilt gaan kweken, is de panterkameleon een goede keus voor beginners. Daar mannetjes na ongeveer 4 maanden al een dikkere staartbasis hebben dan vrouwtjes, is deze soort gemakkelijk te seksen. Ook zijn de mannen rijker gekleurd en forser dan de vrouwen. Een man van deze soort kan goed 50 cm lang worden; vrouwtjes bereiken hooguit 35 cm, maar over het algemeen blijven ze zeker in gevangenschap veel kleiner.

Observeer je koppel goed !
Om te kweken zult u allereerst een vrouwtje in het terrarium van de man moeten introduceren. Zodra hij haar in de gaten heeft, zal hij naderbij komen en met de kop knikken. Als het wijfje bereid is, zal ze geen angst of agressie tonen. Opent ze echter haar mond en doet ze een uitval naar de man, dan kan hij zich beter meteen terugtrekken. En is het uiteraard ook beter, dat u de dieren voorlopig weer apart zet.
We moeten tussen haakjes even vaststellen dat kameleons, in tegenstelling tot andere hagedissen, niet in staat zijn hun staart of enig ander lichaamsdeel te regenereren. Kameleons die zich stevig vasthouden en daarbij vaak een nabije tak met de staart omklemmen, zijn moeilijk tot loslaten te bewegen. Door een poging om zo'n dier toch los te trekken kunt u het ernstig beschadigen!

Onmiddellijke scheiding na de paring van de panterkameleon
Als alles naar wens gaat, zal het tot paring komen. De copulatie duurt veelal 10 tot 30 minuten. Na een aantal dagen zal het wijfje onverdraagzaam en vreetlustig worden. Dan is het hoog tijd om de dieren apart te zetten, als u dat ten minste al niet direct had gedaan. Een enkele paring is veelal genoeg voor minstens twee bevruchte legsels. Ongeveer een maand (3 tot 6 weken) later wordt het wijfje ongedurig en begint te zoeken naar een geschikte plek om haar eieren te begraven. In natuurlijke omstandigheden zal de diepte ongeveer overeenkomen met de lengte van het dier. Na afzet wordt de uitgegraven holte opgevuld om het legsel te begraven.

Verzorging van de eieren
Het verdient aanbeveling de eieren in een broedstoof te plaatsen. Als de ruimte van het terrarium dat toelaat, kunt u daar een flinke bak met een laag van minimaal 20 cm vochtige potgrond in zetten. Anders kunt u het wijfje beter tijdig overplaatsen in een speciaal onderkomen, dat al is voorzien van een voldoende grondlaag. U zult het legsel voorzichtig moeten opgraven om het naar de broedstoof over te brengen. Legselgrootte 12 - 46 eieren.
 
De ontwikkeling van de embryo's duurt 6 tot 12 maanden. De eieren ontwikkelen zich pas na een rustperiode. Deze zogenaamde diapauze kan afhankelijk van omstandigheden in lengte variëren.
U kunt het legsel eerst enige maanden bewaren bij 18 °C - 22 °C om daarna over te gaan op een temperatuur van 25 °C - 28 °C. Komen de dieren uit Noord-Madagaskar, van Nosy Be of Diego Suarez, dan dient u als temperatuur de hogere regionen, dus 21/22 °C en 27/28 °C aan te houden. Als de broedtemperatuur in het begin 27 °C bedraagt, kan de duur van de diapauze worden verlengd tot een vol jaar.

Kort voor het uitkomen begint een ei te zweten, het krimpt en er verschijnen vochtdruppels aan de buitenkant. Waarschijnlijk komen haast alle eieren uit en, als u tenminste geen ernstige vergissingen hebt gemaakt, zullen ze zich tot levensvatbare jongen ontwikkelen. Maar laten we even stilstaan bij mogelijke problemen opdat we die, goed voorbereid, kunnen voorkomen.

Soms sterfte bij de eieren?
Het kan gebeuren dat ogenschijnlijk levenskrachtige eieren, geproduceerd door gezonde ouders, na langdurig verblijf in de broedstoof toch volledig ontwikkeld binnen de eischaal blijven. Dat blijken helaas dode jongen met onvolkomen ontwikkeld skelet te zijn. Klaarblijkelijk is voldoende opneming van calciu m uit dooier en eischaal achterwege gebleven, maar waarom of waardoor? Misschien is bij het moederdier een antwoord te vinden.

Gebruik en nut vitamines
Reptielen verkrijgen de noodzakelijke vitamine D op twee manieren, namelijk via het voedsel en door fotobiosynthese via uv-b in de zonnestraling.
Terrariumdieren die met het voedsel geen extra vitaminen en mineralen toegediend krijgen en evenmin enige uv-straling ontvangen, zullen naar alle waarschijnlijkheid aan hypovitaminose (= gebrek) gaan lijden.

Zonlicht en UV-straling
Er moet een evenwicht zijn tussen voedselvitaminen en met de zon ontvangen UV-b straling, maar wat die verhouding is, verschilt per soort en is nog nauwelijks onderzocht. Het is kennelijk de beste beslissing om kameleons de gelegenheid te geven zoveel mogelijk natuurlijk zonlicht te ontvangen, zodat ze zelf enigszins aan temperatuurregulatie kunnen doen.

Maar dan moeten we ons er wel van bewust zijn, dat 's winters op onze breedtegraden natuurlijke straling zelfs kan ontbreken.Het gemiddelde gewicht van een net uit het ei gekomen kameleonbaby is ongeveer een halve gram.

Opgroeien van de jonge kameleons
Het grootbrengen van de jongen is niet moeilijk.
Het valt aan te bevelen enige maanden een omgevingstemperatuur van 25 °C te handhaven en vervolgens de temperatuur te laten oplopen tot 28 graden.
Onder optimale omstandigheden zullen de dieren na ongeveer een half jaar geslachtsrijp zijn, hoewel de mannetjes hun volwassen kleur pas na een jaar ontwikkelen.

overgenomen van de oorspr.auteur Dimitri Muratov & vertaling Luuc Bauer
 

Openingsuren en openingsdagen:
maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag
van 10 tot 18u
Gesloten op donderdag

Amfibia
- Duffelsesteenweg 229 (voor GPS : nr. 233) - B-2550 Kontich - Tel: 03 449 39 29
- Google Maps +code: - info @amfibia .be