BidsprinkhanenMantodeaBidsprinkhanen zijn een groep van insecten die wereldwijd voorkomen.
De meeste soorten leven evenwel in tropische streken, te weten tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring.
Groottes variëren tussen 2 cm en 12 cm.
Omschrijving algemeenAlle soorten hebben een langwerpige lichaamsvorm en voorpoten die geëvolueerd zijn tot grote en krachtige, sterk gespecialiseerde vangpoten.
Bidsprinkhanen hebben de typische gewoonte om dit voorste potenpaar in rust voor zich uit te houden. De naam 'Bidsprinkhaan' is hieraan te wijten. | |
Bidsprinkhanen verdwijnen in hun omgeving
Bidsprinkhanen hebben wat weg van een wandelende tak. Ze kunnen dan ook niet 'springen'. Een bidsprinkhaan heeft een zeer goede camouflage waardoor ze in hun natuurlijke omgeving nauwelijks opvallen.
| VoedingEen bidsprinkhaan eet alleen vlees (carnivoor). Ze zijn ook kannibalistisch (eten de eigen soort op).
Alles wat voor hen komt, ook al de prooi groter dan zijzelf, pakken ze en eten ze op. Vaak wordt ook het mannetje na de paring door het vrouwtje opgegeten.
Als ze begint te eten verplaatst ze de prooi niet en begint de bidsprinkhaan te eten aan wat zich op dat moment voor hen bevindt.
|
Ze eten krekels, andere sprinkhanen, en allerlei insecten die passeren door hun biotoop.
Er bestaan zeer mooie soorten, vaak ontwikkeld door een sterk gespecialiseerde camouflage.
Meer specifieke info over bepaalde bidsprinkhanen:
De bloembidsprinkhaan - creobroter pictipennisDe Bloembidsprinkhaan
Creobroter Pictipennis

| Bloembidsprinkhanen zijn mooie insecten die over het algemeen zeer goed gecamoufleerd zijn in hun biotoop. Ze bootsen bloemblaadjes na om op die manier insecten te lokken die op bloemen afkomen. Alle bidsprinkhanen zijn carnivoor (dus 'vleesetend').
Pas als we ze uit hun omgeving halen zien we pas hoe prachtig hun lichaam zich heeft aangepast.
De meeste bidsprinkhanen zijn hinderlaagjagers, met een grote eetlust.
Alles wat tussen hun poten past wordt opgegeten! |
Kweken van een bloembidsprinkhaan
Geslachtsonderscheid is redelijk eenvoudig : mannen (ong. 3 cm) zijn veel kleiner dan vrouwtjes (ong. 6 cm). Helaas voor de mannen is de overlevingskans tijdens de paring erg klein.
Veel soorten vrouwtjesbidsprinkhanen doden de man tijdens de paring, dit helpt zelfs bij de bevruchting.
Vrouwen kunnen na een enkele paring meerdere eipakketten (otheken) produceren. Na 4 tot 6 weken komen deze eipakketten uit. De levensverwachting van een bidsprinkhaan ligt rond de 2 jaar. Stekelige bloembidsprinkhaan of PseudocreobotraStekelige bloembidsprinkhaan of spiny flower mantisPseudocreobotraPseudocreobotra is een geslacht van bloembidsprinkhanen met verschillende ondersoorten. Elke soort lijkt opvallend veel op elkaar in kleur en uiterlijk, maar varieert enigszins in grootte.
Waar komt pseudocreoboter voor?
Alle exemplaren in dit geslacht zijn inheems in Sub-Sahara Afrika en hebben vrijwel identieke zorgvereisten. Daarom is dit caresheet van toepassing op elke bidsprinkhaan onder het geslacht "Pseudocreobrotra". HuisvestingDe stekelige bloembidsprinkhaan moet worden bewaard in een ruimte die minstens 3 keer zo groot is als de volwassen bidsprinkhaan, en minstens 2 keer zo breed als de volwassen bidsprinkhaan lang is.
De leefruimte moet voldoende ventilatie hebben, en wat natuurlijke takjes aan de bovenkant van de leefruimte waaraan de bidsprinkhaan tijdens het vervellen ondersteboven kan hangen, evenals een lege ruimte bovenaan die minstens 2 keer zo groot is als de bidsprinkhaan. . Deze soort stelt niet te hoge eisen aan de luchtvochtigheid en is daarom ook geschikt voor zeef- of gaaskooien . Ze geven vaak de voorkeur aan een eenvoudige behuizing met zijdeachtige planten (zoals een klimopplant, een tak met bladeren, een orchdeebloem) en een gemakkelijk vervangbaar substraat zoals veenmos, of zelfs gewoon een papieren servet die je één keer per week kunt vervangen. .
We raden af om deze soort gemeenschappelijk te huisvesten. Gezien hun hoge mate van agressie naar elkaar toe, kan kannibalisme zeker een zorgpunt zijn, en hoe hoger het stadium (L+), hoe groter dit risico wordt! Temperatuur en vochtigheidStekelige bloembidsprinkhanen komen oorspronkelijk uit Afrika ten zuiden van de Westelijke Sahara, dus de ideale temperatuur voor deze soort is ongeveer 26 tot 30°C, maar ze kunnen een bereik tussen 24 tot 31 °C verdragen. De luchtvochtigheid moet tussen 40% en 60% relatieve vochtigheid (RV) worden gehouden.
De leefruimte moet eenmaal per dag een weinig gesproeid worden, zodat ze kunnen drinken. Bij bewaring in gaaskooien vernevel je de leefruimte twee keer per dag.
De meeste bidsprinkhanen houden er niet van om direct besproeid te worden, dus het is het beste om rond de bidsprinkhaan te sproeien, maar als je ze per ongeluk een beetje nat maakt, is dat meestal geen probleem.
Gebruik bronwater, gedestilleerd water of water dat is gefilterd door omgekeerde osmose, maar gebruik geen gewoon leidingwater. VoedingStekelige bloembidsprinkhanen geven de voorkeur aan vliegende insecten gedurende hun hele levenscyclus. - L1 tot en met L2 nimfen: moeten kleine fruitvliegjes krijgen.
- L3- en L4-nimfen: moeten grote fruitvliegen krijgen.
- L5 nimf tot volwassen: moet huisvliegen of blauwe vliegen krijgen.
Deze bidsprinkhanen hebben sterke onderarmen en een grote eetlust terwijl ze opgroeien en kunnen daarom vrij grote prooien aan in vergelijking met hun lichaamsafmetingen.
Ze zullen echter niet achter voedsel jagen, omdat ze geen erg actieve soort zijn. In plaats daarvan blijven ze liever helemaal stil, vermomd als onderdeel van de omgeving, wachtend om toe te slaan als er een nietsvermoedend insect voorbij loopt. |